TEXT Miloslav Jenšík
FOTO Marek Jenšík a archiv Dany Zátopkové
AGE 5 - 6 / 2014
Sobotní odpoledne 24. července 1952 láká někam k vodě. Vzdor tomu miliony Čechů a Slováků netrpělivě posedávají doma u rozhlasových přijímačů. O přenosných tranzistoráčcích si zatím mohou nechat jen zdát, pokud jim jejich technická představivost takové sny dovolí. A jak by se mohli vzdálit od rádia, když na XV. olympijských hrách v Helsinkách podstoupí Emil Zátopek svůj další velký závod? Už si…
více…
TEXT Jiří Frey
FOTO archiv Petra Salavy
AGE 5 - 6 / 2014
Petr Salava, diskžokej, moderátor, producent a pořadatel zábavných akcí. Potkávali jsme se několik let u soutěže Miss aerobik. Nyní spolu hovoříme o jeho fotbalové Amfoře. Málokdo totiž ví, že ji zakládal ve svých devatenácti, a to je už čtyřicet let.
Co jsi vlastně, Petře, chtěl dělat před Amforou, klubem amatérských fotbalových rarit?
více…
TEXT Jana Jenšíková
FOTO Marek Jenšík a archiv J. Sýkory
AGE 5 - 6 / 2014
Když mluví o létání, má jiskřičky v očích. V tu chvíli si uvědomíte, jak je ten čas relativní pojem. Z Jaroslava Sýkory čiší stále energie a chuť pouštět se do nových věcí i láska k životu vůbec. Osmdesát byste mu nehádali ani náhodou, klidně o dvacet méně. Jak to dělá? „Můj životabudič je lítání a mladí lidé kolem. Naštěstí je jich ještě hodně, co mě potřebují, a pořád se najde někdo, kdo se…
více…
TEXT Jana Jenšíková
FOTO Marek Jenšík a archiv školy
AGE 5 - 6 / 2014
Je pátek 19. září. Na školním hřišti Základní školy Alšova v Kopřivnici nervózně přešlapuje na startu několik desítek dětí. Začíná každoroční klání žáků kopřivnických základek – Zátopkova pětka pro první stupeň a Zátopkova desítka pro stupeň druhý. Paní Dana Zátopková děti jako vždy povzbuzuje a za chvíli z její ruky zazní startovní výstřel. Letos se účastnily čtyři kopřivnické školy. A první…
více…
TEXT Jiří Frey
FOTO Jiří Frey a archiv JaJa
AGE 5 - 6 / 2014
Tradice východočeského perníkářství začala už ve třináctém století. Pravda, šlo tehdy o Turnovsko či Trutnovsko, ale později se začal péci perník hlavně na pardubickém zámku. Jako cukroví, které bylo jen pro vrchnost. Upečené nezdobené perníčky. Neplněné. Nebyl tehdy ani cukr ani marmeláda. Ale byly to už zpočátku perníčky tvarované: srdíčka, stromky, koníci, podkovy... Cukráři namačkali těsto do…
více…